Uçurtma Haberleri

4Nis2025

MEHMET NACİ AKÖZ UÇURTMANIN PEŞİNDE DÜNYAYI GEZİYOR

MEHMET NACİ AKÖZ UZAKDOĞU’NUN İLGİNÇ ÜLKESİ TAYLAND’DA

Mehmet Naci Aköz dünyaca ünlü uçurtmacılar ile birlikte Tayland’daki Uluslararası Satun Uçurtma Festivaline katılmak üzere uzakdoğu’nun muhteşem doğası, farklı yemek kültürü ve tarihi tapınaklarıyla dolu olan ilginç ülkesi Taylan’daydı.

Bugüne kadar dünyanın onlarca ülkesine giderek uçurtma festivallerine katılan, bu konuda çok sayıda araştırma yapan İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı ve Türk Uçurtma Takımı kaptanı Mehmet Naci Aköz, Uluslararası Satun Uçurtma Festivali için Tayland’ın Satun şehrindeydi.

Aköz’ün Tayland hikayesini kendisinden dinleyelim;

2011 Yılında Hindistan’ın Jaipur eyaletindeki uluslararası festivalinde tanıştığım, daha sonra Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivaline davetli olarak konuk ettiğim Tayland’lı tanınmış uçurtmacılar Ron ve Baew Spaulding ailesi bu kez beni Tayland’a davet ettiler. Oldukça renkli ve ilginç bir ülke olan Tayland’a uçurtma vesilesi ile gelmiş olmak beni ayrıca mutlu etti.

Spaulding’lerin projelendirip organize ettiği, Satun Belediyesi tarafından düzenlenen 40 ülkeden, 200’e yakın profesyonel uçurtmacı ve onlarca uçurtma kurumunun katıldığı festivalde, devasa Türk Bayrağı uçurtmam başta olmak üzere 10 ayrı modelde uçurtmayı gökyüzüne havalandırmak benim için büyük keyif aldığım bir performans oldu.

Uçurtma gösterilerimin haricinde her festivalde yaptığım gibi Satun’da da uçurtma atölyesi kurarak Türk modeli uçurtmaları Tayland’lı çocuklarla birlikte yaptık ve atölye çalışmasını bitiren tüm katılımcılara başarı belgeleri ve Türk Bayrağı ile ödüllendirdim. 50 Tane Türk Bayrağı tasarımlı altıgen ile 100 tane de A4 kâğıdından yapılan ve bizim uçurtma kültürümüzün en güzel modellerinden olan sivriburun uçurtmaları elde eden çocuklar çok mutlu oldular.

Sokak oyunları kültürümüzün tek canlı oyuncağı olarak bildiğimiz uçurtma, dünyadaki pek çok ülkede farklı tarihlerde dev uluslararası uçurtma festivalleriyle kutlanıyor.

Türkiye’nin tek resmi uçurtma kurumu olarak bizde bu festivallere katılarak ülkemizi uluslararası alanlarda temsil etmeye çalışıyoruz.

Festivalin ödül gecesinde tüm katılımcılara Satun Belediye Başkanı tarafından katılım plaketleri olan ödüller verildi. Ödül töreninde yine her etkinlikte yaptığım gibi Satun Belediye Başkanına bir tane Türk Bayrağı tasarımlı, bir tane de hat yazılı tasarımlı olmak üzere iki adet uçurtma ile bir tane de Türk Bayrağı hediye ettim. Belediye Başkanı bu hediyelerden çok memnun olduğunu ifade edip yarı beline kadar eğilerek (Tayland’ın geleneksel teşekkür saygısı) bana teşekkürlerini ifade etti, birlikte sahnede fotoğraf çektirdik. Bu seremoni benim için güzel bir anı oldu.

Uçurtma festivallerine gittiğim ülke ve şehirlerdeki uçurtma imalat ve satıcılarını dolaşarak uçurtma müzesi koleksiyonu için çeşitli ürünler topluyorum, Tayland’da da bunun için oldukça fazla vakit ayırarak çok sayıda geleneksel uçurtma satın aldım, incelemeler yaptım, iki ayrı imalatçıdaki atölyelerde uygulamalı Tayland uçurtmalarının yapıma katıldım.

Ayrıca festivale katılan diğer ülkelerden de çok sayıda uçurtma ve uçurtma ile ilgili ürünler topladım, Tayland dönüşümde ülkemizin tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan İstanbul Uçurtma Müzesi koleksiyonuna ciddi katkıda bulundum.

4Nis2025

Türkiye’nin İlk havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde uçurtma rüzgârı esti

 

Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İstanbul, 20-23 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul’un 3. havalimanında yapıldı.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin birbirinden ilginç ve görkemli uçurtmalarla katıldığı festivalde, gökyüzünde adeta uçurtma şöleni yaşandı. Dünyanın en büyük 5. Bayrak uçurtması olan 60 m2 büyüklüğündeki Türk Bayrağı uçurtma festivale katılan binlerce kişi tarafından şaşkınlık ve hayretle izlendi.Türk uçurtma takımı üyeleri tarafından yoğun bir alkışla göğe yükselen Türk Bayrağı uçurtmayı görüntülemek isteyenler telefonlarına sarıldı. Ülkemizin en büyük uçurtması olan 130 m2 büyüklüğündeki vatoz balığı uçurtma yine izleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

Ayrıca festival boyunca 09.00-18.00 saatleri arasında tam 4 gün boyunca gerçekleştirilen uçurtma atölyesi etkinliğinde kendi uçurtmalarını yapmak isteyen ziyaretçilerle doldu taştı. Etkinlik boyunca her gün uçurtma atölyesi çadırı önünde uzun kuyruklar oluştu. Binlerce uçurtmanın yapıldığı etkinlikte belli zamanlarda izdiham yaşansa da güvenlik ekibinin yönlendirmesi ile ciddi bir karmaşaya sebep olmadan etkinlik başarıyla tamamlandı.

Uçurtma atölyesinin katılımcıları dışında özel ziyaretçiler de vardı, bunlardan biri ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş beyefendi idi. Belediye Başkanımız atölyede çocuklarla birlikte kendi uçurtmasını yaptı ve çocuklara başarılar dileyerek etkinlik çadırından ayrıldı.

Festival kapsamında jet uçak gösterileri, paraşüt atlayışları, planör, helikopter ve akrobasi gösterileri de sunuldu.Türk Yıldızları ve Solotürk’ün gösterileri de izleyicilere heyecanlı anlar yaşattı.

 

 

4Nis2025

Okullarda Uçurtma Dersleri

Unutulmayan oyuncaklarımız arasında yer alan uçurtma

artık yeni kuşaklara da öğretiliyor!

Sokak Oyunları Kültürü;

 

Sokak oyunları kültürümüzün en önemli oyuncakları arasında yer alan ve yüz yıllardır göklerimizde süzülerek uçan uçurtma artık okullarda ders olarak okutuluyor.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin (Eski adıyla Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği) 1998 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiği talep dilekçesi ile ilk adımı attı.

Ardından İstanbul Valiliğinin de onayı ile ülkemizde ilk kez okulların müfredatlarına giren uçurtma dersleri yıllar içinde genişleyerek tüm yurt sathında binlerce okula ve milyonlarca öğrenciye ulaştı. İstanbul Uçurtmacılar Derneğinin talebi ve İstanbul Valiliğinin 01 04 1998 tarihli oluru ile sadece İstanbul ili sınırları içindeki okullarda başladı.

O günkü müfredatta yer alan, resim ve elişi derslerinden birinde uygulama alanı bulan uçurtma artık günümüzde Türkçe, Matematik, Teknoloji-Tasarım ve benzeri derslerin konularından biri haline geldi.

1998 yılındaki kararın alınmasında proje hazırlayıcısı olan İstanbul Uçurtmacılar Derneği başkanı Mehmet Naci Aköz konu ile ilgili olarak şu bilgilendirmeyi yaptı;

Sokak oyunları kültürümüzün önemli oyuncakları arasında yer alan ve unutulmaya yüz tutmuş uçurtma kültürünün kaybolmaması için çabalamaktayız. Yeni yetişen nesle öğretilmesi ve modellerinin geliştirilmesi amacıyla kurduğumuz derneğimizin bu konuda pek çok çalışması olmuştu. İşte bunlardan birisi de okullarda uçurtma derslerinin verilmesi projemizdi.

1998 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiğimiz dilekçe uzun uğraşlardan sonra Valilik oluru ile tarafımıza döndü ve sadece resim veya elişi dersleri ile sınırlı da olsa kendisine uygulama alanı buldu.

Takribi 10 yıl çeşitli okullarda pilot sınıflar oluşturması suretiyle, hiçbir ücret talep etmeden dernek olarak uçurtmanın yapımı ve tarihi ile ilgili derslere “Usta öğretici sıfatı ile teknik eğitmen olarak katıldık. 2005 Yılında deneğimiz tarafından kurulan uçurtma müzesi içindeki ilk uçurtma atölyesini oluşturduk ve okulları dolaşarak yaptığımız çalışmayı aşamalı olarak uçurtma müzesi içine aldık.

Okullarda uçurtma dersi kapsamında o günlerde sadece 24 öğrenci alabildiğimiz uçurtma atölyesi sınıfları bugün için aynı anda 200 öğrenciye hizmet verebilecek hale geldi.

Uçurtma atölyelerimizi 2016 yılından itibaren de 3 Ayrı atölye sınıfından oluşan ve Türk uçurtma kültürü içindeki çok sayıda uçurtma modellerinin eğitimlerinin de verildiği İstanbul Uçurtma Okuluna dönüştürdük.

Okul öncesi, çocuk gelişimi ve/veya anaokulu öğretmenliği mezunu olan, İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından uçurtma yapım programlarına da katılan 18 kişilik eğitimci gurubumuz tarafından yönetilen atölyelerimizde uçurtma yapımını bitiren öğrencilerin uçurtmaları kontrol edilerek eksik, aksama olan yerlerine müdahale edilmekte, (Dengeleri hazırlanmakta, kuyrukları takılmaktadır) hiçbir eksiği olmamasına özen gösterilmektedir.

Uçurtma atölyelerimizde yapılan uçurtmaların tümü uçabilir uçurtmalardır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın sürdürdüğü “Çocuk Dostu Müze” projesi ile birebir örtüşen,

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “İstanbul’da yapılacak Kültür Gezileri” çerçevesinde ziyaret edilmesi tavsiye edilen tek uçurtma müzesi ve tek uçurtma atölyesi olan,

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2011 yılında uygulamaya koyduğu “Müzeli Eğitim” ve 2019 yılında başlattığı “Okul Dışı Öğrenme Ortamları” projelerinde paydaş kurumlar arasında olduğumuz ve bu projelerle ilgili hazırlanan yönergelerde müzemiz isminin bizzat zikredildiği çalışmalarımızın öğrencilere ciddi katkılar sağladığı kanaatindeyiz.

4Nis2025

Anadolu Yakasında Ücretsiz Gezilebilecek Müze

Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi Üsküdar’da!
Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi tüm yıl boyu resmî tatiller dışında 09.00 – 17.00 arası açık ve müze girişi ücretsiz.

6 Kıta, 39 ülkeden toplanmış 3000’e yakın eserden oluşan koleksiyonu ile tam bir uçurtma kültür merkezi konumundaki müzeye gelen ziyaretçilerden giriş ücreti alınmıyor.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz tarafından yaklaşık 50 yılda oluşturulan bu geniş koleksiyon ve uçurtmanın tarihi hakkında bilgi edinmek isteyenler için önemli bir merkez, uçurtma müzesi içinde yer alan dünyanın ilk uçurtma kütüphanesindeki arşive ulaşmak da mümkün.

Randevu alınarak gelinmesi tavsiye olunan uçurtma müzesindeki inceleme ve araştırma esnasında dünyanın farklı ülkelerindeki ilginç ve değişik uçurtmaları görmekle kalmıyor aynı zamanda uçurtmanın ilginç tarihini de öğrenme imkânına kavuşuyorsunuz.

2008 Yılında Kültür Bakanlığının başlattığı “Çocuk Dostu Müze” ile 2011 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün başlattığı “Müzeli Eğitim” ve 2019 yılında projelendirdiği “Okul Dışı Öğrenme Ortamları” projeleri çerçevesinde yürütülen çalışmalarda atölye çalışmaları da sürdürülüyor.

Ziyaretçiler isterlerse uçurtma müzesi içinde yer alan uçurtma atölyelerine katılarak kendi uçurtmalarını yapma imkânını da bulabiliyor.

Uçurtma eğitmenleri desteğinde, kendisine verilen malzemeleri kullanarak uçurtmasını yapan ziyaretçiler program bitiminde A4 kağıdından yapılabilen sivriburun uçurtmasının malzemesi de hediye ediliyor.

4Nis2025

Antalya Korkuteli Yelten Dallar İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin Uçurtma Etkinliği

İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından 2017 yılı başında başlatılan ücretsiz sivriburun uçurtma dağıtımı her yıl ve ülkemizin her tarafında sürüyor.

Aslında bu proje bir Çin atasözünde de belirtildiği gibi “Biz insanlara balık ısmarlamak yerine balık tutmayı öğretiyoruz” cümlesinden hareketle biz çocuklarımıza bir A4 kağıdından bile çok güzel bir uçurtma yapılıp uçurulabileceğini öğretiyoruz. Bu projeye dahil olanlar kendi uçurtmalarını kolaylıkla nasıl yapabileceklerini ve uçurabileceklerini öğreniyorlar.

Ücretsiz sivriburun uçurtma projesine katılıp uçurtmaları alan ve başarılı bir etkinlik gerçekleştiren okullardan biri olan Antalya Korkuteli Yelten Dallar İmam Hatip Ortaokulu öğretmeni Derya ATATEKİN’de konuyla ilgili kısaca şunları söyledi;
Antalya Korkuteli Yelten Dallar İmam Hatip Ortaokulu olarak İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nden sivriburun uçurtma projesi için malzeme istemiştik. Talebimize hemen cevap veren ve uçurtmaları okulumuza gönderen yetkililere tüm öğrencilerim adına ilgi ve alakaları için teşekkür ediyorum. Gelen malzemeler ile beraber uçurtma kültürünü tanıtmak amacıyla öğrencilerimizle bir araya geldik.

Okullarda Uçurtma Dersi | Sivriburun Uçurtma

Dernek başkanı sayın Mehmet Naci Aköz’ün hazırladığı ve www.ucurtmamuzesi.net adresinde yayınlanan sivriburun uçurtma nasıl yapılır ve nasıl uçurulur videolarından oluşan sunumları yaptıktan sonra 35 öğrencimizle beraber okul bahçesinde yaptığımız uçurtmalarımızı uçurtma şansı bulduk.

Antalya Korkuteli Yelten Dalla İmam Hatip Ortaokulu | Uçurtma Dersi

Güzel ve öğrencilerimizi mutlu eden bir etkinliği tamamlamış olduk, etkinlikte bol bol fotoğraf çektik. Daha sonra bu fotoğrafları da İstanbul Uçurtmacılar Derneği ile paylaştık.

Antalya Korkuteli Yelten Dallar İmam Hatip Ortaokulu uçurtma etkinliğine katılan öğretmen ve öğrenciler

Antalya Korkuteli Yelten Dalla İmam Hatip Ortaokulu | Şeytan Uçurtma Festivali

 

 

4Nis2025

Bu müzeler meraklı miniklere göre!

İstanbul’da çocukların hem keyifle vakit geçirebileceği hem yeni şeyler öğrenebileceği birçok müze var. İster önemli sanatçıların eserlerini keşfedin ister tarihi bir yolculuğa çıkın. Bunlardan biri de Üsküdar’daki Uçurtma Müzesi

Oğlum artık yürüyor, konuşuyor. Etrafında olup bitene daha çok ilgi duymaya başladı. Havalar da güzelleşmeye başlayınca kendimizi sokağa attık. Şimdi her şeyi parmakla gösterip adını sorma döneminde olduğumuzdan bizimkinin ilgisini çekecek şeyler göstermek istiyorum. Hem keyifle vakit geçirebileceği hem de yeni şeyler görüp öğrenebileceği müzeler bahar gezileri listemizde yerini aldı bile. Şehirde çocukla gidilebilecek müzeleri buyurun birlikte gezelim…
Özge A. Lokmanhekim

Gökyüzü meraklılarına

Çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çeken Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nin tavanları, duvarları rengarenk uçurtmalarla kaplı. Her biri birbirinden havalı uçurtmaların sergilendiği müzeyi gezerken fotoğraf ya da video çekmek serbest. Üstelik müzedeki uçurtma atölyesine katılabilir, çocuğunuzla birlikte renkli bir uçurtma tasarlayabilirsiniz, atölyeye katılmanız halinde sadece uçurtma parasını ödüyorsunuz. Üstelik uçurtma müzesine giriş ücretsiz, her gün (Pazar hariç) 09.00 – 17.00 arası açık.

4Nis2025

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ MEHMET NACİ AKÖZ UÇURTMA MÜZESİ

PROGRAMI NEDİR, UYGULAMA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

 

A) ÜSKÜDAR’DAKİ UÇURTMA MÜZESİ ZİYARETİ PROGRAMINDAKİ UYGULAMA

B) UÇURTMA MÜZESİ OKULLARDA ATÖLYELERİ PROGRAMINDAKİ UYGULAMA

Önemine binaen ve öncelikle hatırlatmak isteriz;

  • İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı, Türk Uçurtma Takımı Kaptanı, ve Uluslararası Uçurtma Federasyonu (Çin) Başkan Yardımcısı Mehmet Naci Aköz’ün 50 yıla yakın süredir 6 kıta 39 ülkeden topladığı 3000 parçaya yakın eserlik uçurtma koleksiyonu ile ülkemizin tek uçurtma müzesi olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinin sadece Üsküdar’da olduğunu,
  • Aynı anda 200 öğrenciye hizmet verebilen İstanbul Uçurtma Okulunun Uçurtma Atölyesinin ülkemizde sadece Üsküdar’daki uçurtma müzesinin içinde olduğunu,
  • C. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın sürdürdüğü “Çocuk Dostu Müze” projesi ile birebir örtüşen bir yapılanma ile çalışmalarını yürüttüğünü,
  • İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “İstanbul’da yapılacak Kültür Gezileri” çerçevesinde ziyaret edilmesi tavsiye edilen tek uçurtma müzesi ve tek uçurtma atölyesi olduğunu,
  • İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2011 yılında uygulamaya koyduğu “Müzeli Eğitim” ve 2019 yılında başlattığı “Okul Dışı Öğrenme Ortamları” projelerinde paydaş kurumlar arasında olduğu ve bu projelerle ilgili hazırlanan yönergelerde isminin bizzat zikredildiği,
  • İstanbul Valiliğinin sitesinde “Çocuk Dostu Müze” başlığı ile haberinin yapıldığı ve halen yayında olduğu,
  • Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinde görevli olan başta müze müdürü Ayşe Rayet Aracı’nın çocuk gelişimi de dahil 3 üniversiteden mezun, ülkemizin ilk kadın uçurtmacısı ve eğitmeni olduğu, diğer tüm eğitimcilerin okul öncesi, çocuk gelişimi ve/veya anaokulu öğretmenliği mezunu/muadili olduğu, çeşitli anaokullarında görev yapmış ve İstanbul Uçurtmacılar Derneği “Uçurtma yapımı ve uçurulması eğitimi ” kurslarına katılarak hem teorik hem pratik eğitim almış isimler arasından seçildiğinden uçurtma konusunda pedagojik ve teknik eğitime sahip oldukları,
  • Hem uçurtma atölyesi hem de uçurtma müzesi programlarının görerek, dinleyerek, dokunarak ve tiyatral dille katılımcı grupların yaş seviyesi ile örtüşen anlatımlarla gerçekleştirildiği gibi gerçeklikler ortada olmasına karşın.

Maalesef;

Yukarıda zikredilen hiçbir başlıkla alakası olmayan/altını doldurmaktan teknik olarak da aciz olan ancak okulları gezerek sanki uçurtma müzesine öğrenci topluyorlarmış izlenimi veren bir işletme olduğunu biliyoruz. Herkes dilediği her işi elbette yapabilir bu konuda hiç kimseye hiçbir söz söyleme durumunda değiliz.

Ancak, sık sık gerek öğretmenlerimizden gerekse velilerden şu cümleleri üzülerek duyuyoruz.

  • Sitenizde program 1,5 saat sürüyor yazıyorsunuz öğrencilerimizi yarım saat bile olmadan atölyeden çıkarmışsınız.
  • Büyük bir uçurtma koleksiyonundan bahsetmişsiniz ancak atölyenizin duvarlarında oyuncakçılardan alınmış uçurtmalar varmış.
  • Oradaki uçurtma atölyesi sizin şubeniz sandık bu yüzden oraya gittik keşke gitmeseydik.
  • Tur şirketi uçurtma müzesi diye bizi oraya götürdü.
  • Biz uçurtma müzesine gittiğimizi sanıyorduk…

Kısacası, Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi ile hiçbir alakası olmayan, teknik anlamda da uçurtma yapımından anlamayan, kahır ekseriyeti uçmayan uçurtmalar üreten (Bu bölümü “ilgili işletmenin kendi yayınladığı fotoğraflarla” yapılan uçurtmaların tamamına yakınının uçmadığını rahatlıkla ispatlayabiliyoruz) bu işletmenin yalan beyanlarına lütfen aldanmayınız. Tüm bu gerçekliği görerek veya bilerek o işletmeye gitmek isteyenlere elbette hiçbir sözümüz yok. Biz sadece bizi taklit etmeye çalışan, oldukça kötü bir kopyamız konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladık.

Saygılarımızla

Ayşe Rayet Aracı

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz

Uçurtma Müzesi Müdürü

A)ÜSKÜDAR’DAKİ UÇURTMA MÜZESİ ZİYARETİ PROGRAMINDA UYGULAMA

Ülkemizin tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan ve Üsküdar sahiline 250 metre mesafede olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinde uygulanan programlar nasıl yürüyor, adım, adım görelim.

İSTANBUL UÇURTMA OKULU UÇURTMA ATÖLYELERİ

  • 2 Ayrı uçurtma müzesi salonu, 3 ayrı atölyeden oluşan uçurtma okulu, yaklaşık 1000 adedi yabancı yayın olan 1200 civarında esere sahip uçurtma kütüphanesi, öğretmenlerimiz ve veliler için aynı zamanda bekleme salonu olarak hizmet veren, öğrencilerin hem atölye hem müze bölümündeki tüm çalışmalarını ekrandan rahatlıkla takip ederken kahvelerini yudumlayabilecekleri müze cafe’si ile birlikte toplamda 500 m2’lik kapalı alana sahiptir.
  • Aynı anda 200 kişiye kadar öğrencinin katılımı ile uçurtma müzesinde uygulanabilen program için öncelikle randevu alınmasını öneririz. Randevusu alınmış grup ziyaretlerinde, uçurtma müzesinin kapısına kadar gelen servislerden inen öğrencileri müze ilgilileri kapıdan alarak müzenin giriş salonunda sınıflara/gruplara ayırarak iki dakikalık ön bilgilendirme yapmaktadır.
  • Ön bilgi verilen öğrenciler ve öğretmenler atölye bölümüne alınırken grupla gelen veliler (Arzu ederse öğretmenlerimiz) Müze Cafe bölümüne dinlenme için alınmakta buradaki ekrandan çocuklarını 1,5 saat boyunca keyifle izleyebilmektedirler.
  • İki bölümden oluşan uçurtma müzesi programın birinci bölümü olan uçurtma okulunun atölyelerine alınan öğrencilere 45 dakikalık eğlenceli bir çalışma sunulmaktadır. Yaklaşık 15 ayrı tasarımdan oluşan uçurtma kâğıtları arasından diledikleri desenleri seçen öğrenciler 73 cm çıta uzunluğu olan büyük boy (3-6 yaşlarda 58 cm’lik çıta kullanılmaktadır) uçurtmanın yapımına başlarken uçurtma eğitmenlerimizde atölye içinde dolaşarak yardıma ihtiyacı olan öğrencilere destek vermektedirler.
  • Atölye çalışması süresince tüm salona yayılan çocuk şarkıları ile ortam eğlenceli hale dönüştürülmektedir.
  • Uçurtma okulu katında “Şirinler köyünün tuvaleti” olarak adlandırdığımız 4 ayrı lavabodan oluşan wc’mize öğrencilerimiz servislere binmeden önce lavabo ihtiyaçları için yönlendirilmektedir.
  • Uçurtma atölyesi ve müze salonunda tüm öğrencilerimizin çalışması esnasında fotoğrafları çekilmekte ve program bitiminde öğretmenlerimize verilmektedir. (Fotoğraf çekilmesini istemeyen okulların fotoğrafları çekilmemektedir)
  • Okul öncesi, çocuk gelişimi ve/veya anaokulu öğretmenliği mezunu olan, İstanbul Uçurtmacılar Derneğitarafından uçurtma yapım programlarına da katılan 18 kişilik eğitimci gurubumuz tarafından yönetilen atölyelerimizde uçurtma yapımını bitiren öğrencilerin uçurtmaları kontrol edilerek eksik, aksama olan yerlerine müdahale edilmekte, (Dengeleri hazırlanmakta, kuyrukları takılmaktadır) hiçbir eksiği olmamasına özen gösterilmektedir.

Uçurtma atölyelerimizde yapılan uçurtmaların tümü uçabilir uçurtmalardır.

  • Uçurma ipleri, ip sarma çıtaları, A4 kağıdına basılı QR kodlu “Uçurtma nasıl uçurulur” broşürleri, A4 kağıdına basılı uçurtma konulu boyama sayfaları, ev etkinliği için A4 kağıdına hazırlanmış yapım planı da yanında olan hediye sivriburun uçurtma malzemeleri ile birlikte uçurtma müzesi logolu poşetlere koyularak öğrencinin ismi yazılı bir şekilde program bitiminde öğretmenlerimize teslim edilmektedir.
  • Atölye çalışmasısonunda tüm öğrenciler alkışlattırılarak onore edilmektedirler. Atölye çalışması sonrası öğrenciler eğitimcilerimizin yönlendirmesi ile yerlerdeki ayak izlerini takip ederek uçurtma müzesi salonuna geçiş yapmaktadırlar.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ MEHMET NACİ AKÖZ UÇURTMA MÜZESİ

MÜZE SALONUNDAKİ PROGRAM AKIŞI

  • Programın 45 dakika sürecek olan ikinci bölümünde uçurtma müzesi sergi salonuna alınan öğrenciler sandalyelerine oturtularak müze rehber öğretmeni tarafından görerek, dinleyerek, dokunarak, tiyatral dille ve interaktif programla oldukça eğlenceli şekilde enerjisi yüksek bir program gerçekleştirilmektedir.

Bu bölümde genellikle müzemizin kurucusu Mehmet Naci Aköz rehberlik yapmaktadır.

  • 6 kıta 39 ülkeden yaklaşık 3000 parçalık 50 yıldır toplanan ve farklı ülkelerin geleneksel uçurtma kültürünü anlatan oldukça özel uçurtmaların olduğu salon bile katılımcıları yeterince etkilemektedir.
  • Oldukça özel bu koleksiyonun içinden katılımcıların yaşları dikkate alınarak 4 ayrı şablon anlatımdan birisi seçilerek program gerçekleştirilmektedir. Program esnasında hikayeler veya uçurtma tarihinden çeşitli kesitler anlatılmakta, bu anlatımlarda bazı uçurtmalar yerlerinden çıkarılarak öğrencilerin yakın plandan izlemeleri hatta bazılarına dokunma imkânı
  • Kısa bir örnekleme yapalım;

Koleksiyonda bir tane ejderha ailemiz var ve bu ailenin hikayesini anlatıyoruz.

Bu ailenin 4 çocukları, anne, baba, anneanne ve büyük dedeleri var. Çocukların en küçüğü bir bebek… ve bu bebek program esnasında aslında hastanede (Okulun geldiği ilçe hangisi ise o ilçedeki ejderha hastanesinde) hastanede olmasının sebebi olarak bebeğin çok küçük doğduğu bu nedenle kuvöze koyulduğu (beden dili de kullanılarak) anlatılıyor, dinleyiciler belli bir heyecana ulaştırılıyor ve soruyoruz “O bebeği görmek ister misiniz” cevap elbette kocaman bir “Eveeet”

“Peki, ama çok sessiz olmamız lazım çünkü o çok küçük ve kulakları çok hassas hiç ses çıkmaması lazım” diyerek sessizlik sözü alıyoruz ve asistan elinde 12 cm’lik kırmızı bir kutu içindeki ejderhayı getirip rehber öğretmene veriyor. Öğretmen oldukça yavaş hareketlerle ve sessiz olunmasını sık sık tembih ederek yavaşça kutuyu açıyor ve cam fanus içindeki 12 cm’lik oldukça güzel ejderhayı çocuklara tek tek gösteriyor.

Pek çok çocuk “Bu gerçek mi” sorusunu sorsa da öğretmen “Yavaş sessiz olun zarar görmemesi lazım” gibi cümlelerle aslında cevap vermeyerek heyecanı üst düzeyde tutuyor.

  • Bir başka örnekleme;

3-6 yaş ve ilköğretim 1.2. sınıflarda bu ve benzeri anlatım yapılırken yukarı yaşlarda uçurtma tarihi ve uçurtma festivallerinden alınan dev uçurtmaların fotoğraf destekli anlatımları yapıyor.

Orta kademe veya lise öğrencilerine uçurtmanın matematiği, fiziği ve aerodinamiğinin de içinde olduğu biraz daha tarihsel ve festival ağırlıklı anlatımlar yapılıyor.

  • Programın bir bölümünde uluslararası uçurtma festivallerinden örneklerin yer aldığı video gösterisiyapılarak öğrencilerin heyecanları üst düzeye çıkarılmaktadır.
  • Her öğrenciye, kendi yaptığı uçurtmanın haricinde birer tane de A4 kağıdına basılı uçurtma konulu boyama sayfaları hediye ve sivriburun uçurtma edilmekte bu uçurtmanın yapımı ile birlikte uçurulma teknikleri de videolarda anlatılmaktadır.
  • Uçurtmanın nasıl uçurulacağına dair bilgilendirmelerinde yapıldığı programda öğrenci uçurtmanın tüm aşamalarını öğrenmiş olmaktadır.
  • Müze programı esnasında çalışmalar fotoğraflanarak okulun adı ile birlikte müzemizin www.ucurtmamuzesi.net sitesinde yayınlanmakta ve öğrenciler fotoğrafları indirebilmektedir. Talep eden öğretmenlerimize fotoğraflar verilmektedir.
  • Yaklaşık 90 dakika süren program sonucunda uçurtma müzesi önünde sınıflar halinde hatıra fotoğrafı çektiren gruplar atölye bölümünde yapılan uçurtmalarını da alarak uçurtma müzesinin
    kapısına kadar gelmiş servislerine binerek
    etkinlikten ayrılmış olmaktadır.
  • B)UÇURTMA MÜZESİ OKULLARDA ATÖLYELERİ PROGRAMINDA UYGULAMA

Tüm ziyaretçilerimize öncelikle uçurtma müzesi içindeki atölye ve müze anlatımlı programa katılmalarını önermekteyiz. Ancak çeşitli sebeplerle (Servis bulamamak/pahalı olması, okulun uzak olması, öğrencileri dış etkinliklere götürmeme kararı gibi) Üsküdar’daki uçurtma müzesine gelemeyen/gelemeyecek durumda olan okullarımız için;

  • Uçurtma Müzesi Okullarda” projemiz kapsamında tüm malzemelerimiz, uçurtma müzesi koleksiyonundan ilginç ve büyük boyda bazı uçurtmalar ve eğitimci ekibimizle birlikte okulunuza kadar gelebiliyoruz.
  • Okula geldiğimizde ilk olarak atölye çalışması yapılacak sınıfı/bahçeyi müze koleksiyonundan getirdiğimiz uçurtmalarla süslüyoruz.
  • Sınıfı/bahçeyi atölye ortamına çevirecek şekilde masa düzeni oluşturuyoruz.
  • Öğrencilerimizi sınıf sınıf ve/veya öğretmenlerimizin talebine göre atölyeye ediyoruz.
  • Atölye sınıfımıza giren öğrencilerle selamlaşma ve ön bilgilendirme sonrası okula getirdiğimiz uçurtma kağıtlarından yaklaşık 15 deseni tek tek öğrencilere göstererek seçim yapmalarını istiyoruz.
  • Seçilen kağıtlar öğrencilere dağıtıldıktan sonra kesim yerleri çizgilerle belirlenmiş kısımları kesmelerini isteyerek makaslarını dağıtıp çalışmaya başlamalarını istiyoruz.
  • Kesme işlemi sonrasında yapıştırma, denge ipleri, kuyruklarının monte edilmesi gibi işlemler de öğrenciler tarafından veya eğitimcilerimizin teknik desteği ile yapılarak uçurtma atölyesi bitiyor.
  • Atölye çalışması biten öğrenciler uçurtmaları ile birlikte uçurtma müzesinden getirilen koleksiyon parçaları olan farklı kültürlere ait uçurtmalarla fotoğraf çekimleri yapılıyor.
  • Öğrenciler sınıftan çıktıktan sonra yapılan tüm uçurtmalar teker teker kontrol edilerek eksikliği olan varsa tamamlanıyor ve poşetlere koyulup öğretmenlerimize teslim ediliyor.
  • Her öğrenciye, kendi yaptığı uçurtmanın haricinde birer tane de A4 kağıdına basılı uçurtma konulu boyama sayfaları ve sivriburun uçurtma hediye edilmektedir.
  • Atölye çalışması boyunca çekilen etkinlik fotoğrafları uçurtma müzesinin sosyal medyasında okulun adı ile birlikte yayınlanmakta ve öğrenciler bu fotoğrafları indirebilmektedir.

Uçurtma müzesinin atölyelerini okulunuzda görmek isterseniz bizimle iletilişime geçip detaylı bilgi alabilirsiniz.

4Nis2025

BAOAB ve ALBATROS UÇURTMA MÜZESİ’NDE

Baobab ve Albatros blogger’ı Hüma Oktay Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesini tanımak ve takipçilerine tanıtmak için müzemizdeydi. Uçurtma Müzesinin kurucusu Mehmet Naci Aköz ile uzun bir söyleşi yapan ve uçurtma müzesini gezen Hüma hanım müzeden çok etkilendiğini söyledi.

Kendisinden önce 2 çocuğunun da okulları ile uçurtma müzesine geziye geldiğini ve eve geldiklerinde oldukça heyecanlı bir şekilde müzeyi ne kadar beğendiklerini, uçurtma atölyesinde yaptıkları
uçurtmalarını ne kadar sevdiklerini söylediğini de ifade eden Hüma Hanım “Çocukları dinledikten sonra ben de mutlaka bu müzeyi görmeliyim diyerek buraya geldim” dedi. Uçurtma müzesindeki farklı uçurtma kültürlerinden eşsiz örnekleri dikkatle inceleyen, müzenin kütüphane bölümü ve atölyeleri ile ilgili de detaylı bilgiler alan Oktay, “Hem müze fikrinden, hem de müze koleksiyonu ve atölyelerinizden etkilendiğimi söylemek isterim, çocuklar için çok güzel bir iş yapmışsınız, aslında sadece çocuklar değil, herkesin görmesi gereken çok özel bir müze, Baobab ve Albatros’ta sizden bahsederek bilgi vermek isterim” diyerek beğenisini ifade etti.

Uçurtma Müzesi ile ilgili detaylı bilgiler veren Mehmet Naci Aköz ise, uçurtma kültürünün önemine vurgu yaparak bu ve benzeri müzelerin özellikle çocuklarımızın kültürel gelişimlerine sağladığı katkılar yanında, dünya ülkeleri arasında ülkemizin de adının duyurulmasındaki katkılarına dikkat çekti. Ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesine yaptıkları ziyaret dolayısıyla Hüma Oktay hanımefendiye teşekkürlerimizi ifade etmek isteriz.

Hüma hanımın Uçurtma Müzesi anı defterine not ettikleri.

Çocukluğuma döndüm, daima çocuk kalmam için çok sebep varmış. Uçurtmaların hayatımızdaki yerini, hayallerimizi güçlendirdiğini fark ettirdiğiniz için çok teşekkürler.

Biz büyükler çabuk büyüyoruz, çocuk yanlarımızı besleyen hayalleri unutuyoruz. Çocuklara ve çocuk kalmayı seçen herkese ulaşmanız dileği ile. Sevgiyle kalın..

Hüma Oktay
15 11 2017

4Nis2025

SOSYAL PROJELERİMİZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

ENGELSİZ İZCİLERİN UÇURTMA KEYFİ

Büyükçekmece Belediyesi Gökkuşağı Engelli İzciler Kulübü`ne bağlı engelli çocuklar Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi`ni ziyaret etti. Burada kendi uçurtmalarını yapan ve sergilenen uçurtmaları izleyen engelli öğrenciler keyifli dakikalar yaşadı.

Kulübe bağlı 15 engelli izci, Büyükçekmece Sadık Ahmet İlkokulu öğrencileri ile beraber Üsküdar’da bulunan Uçurtma Müzesi’ne geldi. İlk olarak müze bünyesindeki uçurtma atölyesine katılan engelli öğrencilere burada, eğitmenler gözetiminde uçurtma yapımı öğretildi. Bazı öğrenciler kendilerine verilen malzemeyle, destek almadan uçurtma yapmayı başarırken, bazı öğrenciler uçurtmalarını eğitmenler yardımıyla tamamlamayı başardı.

Engelli öğrenciler daha sonra müze kısmına geçti. İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz, engellilere dünya ve Türkiye’deki uçurtma kültürü ve uçurtma tarihi hakkında bilgiler verdi. Öğrencilere müzede sergilenen uçurtmaları tanıtan Aköz, uçurtmanın sokak oyunları kültüründeki yeri ve önemini anlattı. Engelli çocuklar, dünyanın çeşitli yerlerinden getirilmiş birbirinden ilginç ve güzel uçurtmalara dokunma ve yakından inceleme şansı buldu.

Uçurtma Müzesi ve uçurtma atölyesinde yaklaşık 1,5 saat zaman geçiren ve gönüllerince eğlenen Büyükçekmece Belediyesi Gökkuşağı Engelli İzciler Kulübü öğrencileri, yaptıkları uçurtmaları da yanlarına alarak müzeden ayrıldı.

 

4Nis2025

İSTANBUL UÇURTMA MÜZESİNİN ATÖLYESİNE KATILAN TÜM ÇOCUKLARA

29 EKİM’DE CUMHURİYET UÇURTMALARI HEDİYE ETTİK!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle, Üsküdar’daki İstanbul Uçurtma Okulunun uçurtma atölyelerinde kendi uçurtmasını yapan herkese Türk Bayraklı uçurtmalar hediye ettik.

Türkiye’nin ilk ve tek uçurtma müzesi olan İstanbul Uçurtma Müzesi içinde yer alan, İstanbul Uçurtma Okulu faaliyetlerini her geçen gün yenileyerek dinamik bir şekilde sürdürüyor.

İstanbul Uçurtma Okulu içinde yer alan uçurtma atölyelerinde yetkin (Okul öncesi çocuk gelişimi ve/veya anaokulu öğretmenliği mezunu, İstanbul Uçurtmacılar Derneği uçurtma eğitim sertifikası sahibi) eğitimciler tarafından verilen uçurtma eğitimleri çerçevesinde yılın önemli ve/veya özel günlerinde yapılan etkinliklerde katılımcılara sürpriz hediyeler de veriliyor.

Bu çerçevede 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda İstanbul Uçurtma Okulunda uçurtma atölyesine katılarak uçurtma yapan tüm katılımcılara birer tane Türk Bayraklı uçurtma hediye edildi.

Uçurtma atölyesi bitiminde bir tane kendi yaptığı, bir tane de Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile hediye edilen Türk Bayraklı uçurtma ile birlikte 2 uçurtması olan çocuklar oldukça mutlu olduklarını ifade ettiler.

İstanbul Uçurtma Müzesi müdürü ve uzman uçurtma eğitmeni Ayşe Rayet Aracı katılımcılara ve velilerine hitaben; İstanbul Uçurtma Müzesi olarak özellikle çocuklara yönelik farklı ve hoş sürprizler yapmayı seviyoruz, yılın belirli günlerini vesile kılarak katılımcılarımıza hediyeler veriyoruz.

Mesela tüm yıl boyu, gelen tüm katılımcılara birer tane şeytan uçurtma hediye ediyoruz. Bugün de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile her katılımcımıza birer adet Türk Bayraklı uçurtma hediye ettik, bu geleneğimizi her yıl sürdüreceğiz. Önümüzdeki yıl için gelecek çocuklara da şimdiden uçurtmalarının hazır olduğunu söyleyebilirim. Diyerek konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.

 

 

4Nis2025
  1. İstanbul Uluslararası Uçurtma Festivali 20 – 21 Mayıs’ ta Maltepe Sahilde yapıldı

6 Kıta, 15 Ülkeden 40’a yakın misafiri ile İstanbul benzersiz bir uçurtma festivaline ev sahipliği yaptı. Katılımcı ülke takımları:

Çin

Hindistan

Tayland

Vietnam

Kamboçya

Malezya

Yeni Zelanda

Amerika

Güney Afrika

Almanya

İngiltere

Polonya

19 Mayıs 2017 Uçurtma tarihi ve toplumlar üzerindeki etkileri konulu uluslararası panel düzenlendi.

20 ve 21 Mayıs 2017 Uluslararası uçurtmacıların yarışmaları, Türk uçurtmacıların serbest uçurtma uçurmaları, atölye çalışmaları ve dünyanın en büyük bayrak uçurtmaları arasında yer alan 60 m2’lik dev Türk Bayrağı uçurtmanın uçurulma gösterisi yapıldı.

Festival boyunca ücretsiz festival uçurtmasının dağıtımı yapıldı.

Festival boyunca çeşitli animasyon gösterileri ve çocuklar için oyunlar gerçekleştirildi.

4Nis2025

2. ULUSLARARASI İSTANBUL UÇURTMA FESTİVALİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Uçurtmacılar Derneği iş birliği ile gerçekleştirilen 2. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali Kadıköy Moda sahilinde yapıldı. 

Festival İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ sponsorluğunda gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına vekaleten katılan Ali Müfit Gürtuna ve çok sayıda belediye üst düzey belediye yetkilisi de festivaldeydi.

5 Ülkeden 11 profesyonel uçurtmacının katılımıyla gerçekleşen festivalin onur konuğu ise sanatçı Barış Manço oldu.

Uzun yıllar adres olarak Barış Manço Moda ifadesini kullanan ve kendisi de Kadıköy Moda da oturan sanatçı Moda sahilinde gerçekleştirilen 2. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali için İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz‘ün davetini geri çevirmeyerek festivale katıldı. Sanatçının katılımı belki de en çok çocukları mutlu etti.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından hazırlanan ve üzerinde Manço’nun karakalem resmi olan büyük bir uçurtma da kendisine hediye edildi. 

Çocuklarla birlikte uçurtma da uçuran Barış Manço uçurtma festivalinde büyük ilgi gördü.