Yararlı Bilgiler

Yararlı Bilgiler

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır!

Uçurtma ile ilgili bilmediğiniz, öğrendiğinizde genel kültürünüzü geliştireceği yararlı bilgiler içeren bir köşemizdir.

2Oca2019

MEHMET NACİ AKÖZ

UÇURTMANIN PEŞİNDE DÜNYAYI GEZİYOR

 

TÜRK UÇURTMA TAKIMI HİNDİSTAN – UDAIPUR’DA

 

Uçurtma Müzesindeki koleksiyon içinde en çok Hindistan uçurtmaları bulunmaktadır.

Türkiye adına en çok Hindistan’daki uluslararası uçurtma festivallerine katıldık. İlk katıldığımız Udaipur gezimizle sizi başbaşa bırakıyoruz.

 

Her yıl Ocak ayının başında düzenlenen Uluslararası Udaipur Uçurtma Festivali için Türk Uçurtma Takımı olarak Hindistan’a gittik. Uçurtma müzesi müdürü ve Türk Uçurtma Takımı üyelerinden olan Ayşe Rayet (Aynı zamanda kızım) ile birlikte Udaipur’da düzenlenen Uluslararası Udaipur Uçurtma Festivaline katılmak üzere Hindistan’a doğru yola çıktık. İlk kez gittiğimiz bu coğrafya bizim için oldukça ilginç, renkli ve güzel geçti.

 

Türkiye’yi buz gibi havada terk edip, gündüz 30, gece ise 3 derecelere düşen Hindistan havası bizi şok etti. İlginç coğrafyası, caddelerdeki ineklerin bolluğu, karşımıza sık sık çıkan maymunlar, rengârenk kıyafetleri ile yerel halk ve oldukça fakir insanları görmek bizim için gerçekten çok ilgi çekiciydi.

 

Hindistan coğrafyasının ilginçliği bizim için festivalden önce başladı, Hindistan’a Salı günü akşam geldik, havaalanından festivalin yapılacağı şehre gece yolculuğu ile 9 saatte gittik. Otobüsümüz oldukça eski, içi iki katlı, ikinci katında insanların yattığı ranzaların olduğu, camların dışarıdan demir ızgaralarla kaplı ve cam aralarından sert rüzgârların içeri girdiği ilginç bir vasıtaydı. Şimdi otobüsle ilgili neden bu kadar detaya girdiğimi yazayım, gecenin ayazının Ayşe’yi hasta ettiğini ertesi günü fark ettik, Udaipur’a geldiğimizde Ayşe’de ateşlenme ve öksürükler başlamıştı, ilaç almasına rağmen festival boyunca da bu sıkıntıyı hep yaşadık (İstanbul’a döndüğümüzde havaalanından direk olarak hastaneye gittik ve Ayşe’ye serum verilerek kendine geldi)

 

İlk iki gün şehir gezileri ve diğer uçurtma takımları ile tanışmayla geçti. Bir başka problemimizde Hint yemekleriydi, önümüze koyulan yemeklerin içinde ne olduğunu bilmediğimizden yemekte oldukça zorlanıyorduk, ancak aç kalamayacağımız için de ekmek, peynir, zeytin gibi yiyeceklerle işi geçiştirmeye çalışıyorduk. Udaipur’a geldiğimizin ikinci günü çekçek’le (3 tekerlekli taksiler) şehir içinde dolaşırken çok uzakta yüksekçe bir binanın üzerinde bir hamburger markası görünce heyecanla Ayşe’ye “Bak bak” diye gösterirken şoföre de elimle işaret ederek bizi o binaya götürmesini istedim. Hamburgerciye gittiğimizde karnımızı iyice doyurduk ve o andan itibaren yemek problemini de çözmüş olduk.

 

Festival Cumartesi ve Pazar günüydü, zemini halıflex ile kaplı ve oldukça büyük bir saha hazırlanmış, süslenmiş ve dev bir sahne koyulmuştu. Belki elli tane ülke çadırı (stantları) hazırlanmıştı, TURKEY yazılı standımıza yerleştik Türk Bayrağını standın kapısına astık ve ön tarafa da koleksiyonumuzdaki uçurtmaları sergi şeklinde dizdik.

 

3 Gün süren uçurtma festivalinde rüzgârın kesik kesik esmesi de işin ilginç bir başka kısmıydı. Uçurtma müzemizin koleksiyonu içinden seçerek getirdiğimiz uçurtmaları koşturarak da olsa uçurmaya çalıştık. Özellikle büyük uçurtmalarla gelen uçurtma takımları da koşturarak uçurdukları uçurtmalar yüzünden kan ter içindeydi.

 

Uluslararası Udaipur Uçurtma Festivalindeki en önemli kazancımız ise onlarca ülkenin uçurtma takımları ile tanışmak, onlarla bilgi alışverişinde bulunmak ve bol miktarda uçurtma toplamak oldu. İleriki tarihlerde gerek Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali için İstanbul’a davet edeceğimiz, gerekse yurtdışındaki festivallere katılacağımız uçurtmacılarla tanışmak önemliydi.

 

Yurtdışında gerçekleştirdiğimiz ilk uçurtma atölyesi Udaipur’da oldu. Bize ayrılmış Türkiye standı içinde çok sayıda Hintli çocukla birlikte Türk Bayrağı tasarımlı uçurtmalar yaptık ve bunları hep birlikte uçurduk.

 

Festival sonrasında uçurtma mağazalarını dolaşıp geleneksel Hindistan uçurtmaları ve uçurtmalarla ilgili pek çok ürün satın aldık, tüm bu uçurtma ve uçurtma ile ilgili ürünler uçurtma müzesi içindeki koleksiyonda Hindistan uçurtmalarını en üst sıraya çıkardı. Şu an uçurtma müzesinde 200 adedin üzerinde Hindistan’dan getirilmiş uçurtma, uçurtma yayınları, malzemeleri ve çeşitli objeler bulunmaktadır.

 

7Oca2018

Şeytan Uçurtmalar Türkiye’nin Dörtbir Yanında!

İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından 2017 yılı başında başlatılan ücretsiz şeytan uçurtma dağıtımı 2018’de de ülkemizin her tarafında sürüyor.

Sokak oyunları kültürümüzün içindeki en çok bilinen oyuncaklarımızdan biri olan uçurtma her geçen gün çocuklarımız tarafından daha fazla tanınır ve kullanılır hale geliyor.

Ülkemizin ilk ve tek resmi uçurtma kurumu olan İstanbul Uçurtmacılar Derneği’de bu güzel oyuncağın daha çok tanınması için son 20 yıldır yaptığı çalışmalara bir yenisini ekleyerek geçtiğimiz yıl tüm ülke çapında ücretsiz şeytan uçurtma dağıtımı projesi başlattı. […]

3Oca2018

Okullarda Uçurtma Dersleri

Unutulmayan oyuncaklarımız arasında yer alan uçurtma artık yeni kuşaklara da öğretiliyor!

Sokak Oyunları Kültürü;

Sokak oyunları kültürümüzün en önemli oyuncakları arasında yer alan ve yüz yıllardır göklerimizde süzülerek uçan uçurtma artık okullarda ders olarak okutuluyor.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin (Eski adıyla Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği) 1998 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiği talep dilekçesi ile ilk adımı attı.

Ardından İstanbul Valiliğinin de onayı ile ülkemizde ilk kez okulların müfredatlarına giren uçurtma dersleri yıllar içinde genişleyerek tüm yurt sathında binlerce okula ve milyonlarca öğrenciye ulaştı. […]

2Kas2017

Müze nedir? Müzelerin Öğrenciye Katkıları?

Müze tarihtir, kültürdür, geçmişimizdir, geçmiş ile gelecek arasındaki köprülerdir. Kültürel ve/veya tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlere müze denir.

Müzeler, toplumların hafızalarıdır, yer altı-yerüstü zenginlikleri sergilemek için kurulmuş yapılardır. Yurdumuzda özellikle son 20-25 yıldır tematik müzelerde hılı bir gelişme kaydedilmiştir. Oldukça ilginç konular ve adlarla ortaya çıkan müzeler ziyaretçilerine ilginç deneyimler yaşatıyor. […]

27Eki2017

Uçurtma ne zaman bulundu?

Uçurtmanın Tarihteki Yeri

Uçurtmanın tarihi geçmişine baktığımızda ilk bulunma yılı ve yeri olarak farklı bilgilere ulaşmak mümkündür.

Ülkemizde uçurtma kültürü ile ilgili uzun yıllardır çalışmaları olan, bu konuda pek çok ülkede festivallere katılarak ülkemizi temsil eden, araştırmalar yapan İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz tarafından uzun yıllar içinde toplanan ve derlenen uçurtmanın tarihi ile ilgili bilgilerden bir kısmı şu şekildedir.

Uçurtmanın nerede ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle birlikte Çin, Malezya, Endonezya veya Güney Pasifik Adaları’nda tarih sahnesine çıktığı düşünülmektedir.

Uçurtma ne zaman bulundu sorusunun  cevabı net olmamakla birlikte ilk bulgular ise şu şekildedir: […]