Dünya Uçurtma Müzesi – Endonezya

ENDONEZYA UÇURTMA MÜZESİ

21 Mart 2003 yılında kurulan ülkenin ilk ve tek uçurtma müzesidir

Aynı zamanda bir uçurtma sever olarak bilinen sanatçı Endang W. Puspoyo tarafından kurulmuştur.

 

Güney Jakarta’da yer alan müzede, ülkenin çeşitli bölgelerinden toplanan geleneksel Endonezya uçurtmalarından oluşan 350’den fazla uçurtma sergilenmektedir.

Cuma günleri hariç, haftanın diğer günleri açık olan müzeye giriş 500 Rupy’dir.

 

Endonezya uçurtma kültürünün yaşatılması için yapılan çerçevelerden birisi de müze içinde yer alan uçurtma atölyeleridir. Uçurtma atölyelerine çok sayıda yerel ve uluslararası okulların öğrencileri yoğun bir şekilde ilgi göstermektedir.

Tarihsel olarak uçurtmaların 3000 yıl öncesinde Çin’de ortaya çıktığı düşünülüyor olsa da, 1960 yıllarda uçurtma ile ilgilenen Zaenal efendinin araştırmalarında, Endonezya’nın en eski erkek uçurtması da denilen “Sulawesi” ve “Hava kukla” ile oynayan (Uçuran) insanları tasvir eden ilkel resimler Endonezya’nın mağaralarında görülmüş olduğunu belirtiyor. Bu görüş, belki de uçurtmanın Çin’den bağımsız olarak Endonezya’da da 3000 yıllık tarihi olabileceğini ifade eden bilgiler olarak müzede paylaşılıyor.

Endonezya uçurtma müzesinde ziyaretçilerle paylaşılan diğer bir bilgi de uçurtmanın tarihi ile ilgili.

Uçurtma fonksiyonu da ülkede çeşitli alanlarda gelişmiştir. Cava köylerde, uçurtma çeltik alanlarında böcek ve yabani kuşları kovmak için uçurulduğu, balıkçılar tarafından balık avı için geleneksel uçurtma kullanıldığı ve ruhu dinlendirdiği de ifade edilmektedir.

Endonezya’da yaşayan Hindular topraklarının daha verimli olması için Tanrı’ya şükranlarını sunmak için de uçurtma uçurdukları bilinmektedir.