Türkiye’nin En Büyük Uçurtmaları Uçurtma Müzesinde!
Türkiye’nin tek Türk bayrak uçurtması 60 m2’dir
Dünyanın en büyük bayrak uçurtmaları arasında, Türkiye’nin ise tek bayrak uçurtması olan 60 m2 büyüklüğündeki dev Türk Bayrağı uçurtma ile yine Türkiye’nin en büyük uçurtması olan 10×30 metrelik dev vatoz balığı uçurtma Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi koleksiyonda yer alıyor.
Ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden biri olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi koleksiyonu her geçen gün genişlemeye devam ediyor.
2017 Mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, tüm organizasyonu ise İstanbul Uçurtmacılar Derneği tarafından yürütülen “5. İstanbul Uluslar arası Uçurtma Festivali”nde ilk kez görücüye çıkan dev uçurtmalar Yeni Zelanda da yaptırılarak uçurtma müzesi koleksiyona katıldı.
Mehmet Naci Aköz tarafından yaptırılan uçurtmalardan bir olan Türk Bayrağı tasarımlı 60 m2’lik dev balon uçurtma, dünyanın en büyük bayrak uçurtmaları arasında yer alıyor. 10 x 6 metrelik, toplamda18 kilo olan, ancak uçurulduğunda 10-15 kişinin bile zapt etmekte zorlandığı uçurtma ile ilgili olarak bilgi verenMehmet Naci Aköz şunları söyledi;
Müzemdeki koleksiyonda onlarca ülkeye ait, yüzlerce farklı model uçurtmalarım var, uzun zamandır Türk Bayrağı motifli dev bir uçurtmam olsun istiyordum.
Özellikle ülkemi temsil etmek üzere katıldığım uluslar arası uçurtma festivallerinde bu eksikliği hep hissettim, bu yüzden dünyanın en büyük uçurtmalarını yapan Yeni Zelanda’daki Peter Lynn uçurtma firmasına sipariş vererek dünyanın en büyük 4. Bayrak uçurtması olacak 60 m2 büyüklüğündeki Türk Bayrağı tasarımlı uçurtmayı sipariş verdik ve yaptırdık.
Bunun yapında, dünyada üst sıralara girmese de ülkemizin en büyük uçurtması olan 30 metrelik dev vatoz balığını yine özel sipariş üzerine yaptırdım. Bir kulağından diğerine 10 metre, kafasından kuyruğuna 30 metre uzunluğunda olan dev vatoz şu an Türkiye’nin tek uçurtma müzesi olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesindeki koleksiyona dâhil oldu.
Tabii ki, bu uçurtmalar birkaç kişi ile uçurulamadığından derneğimizin oluşturduğu uçurtma takımı ekibi ile büyük festivallerde uçurma imkânına sahip oluyoruz.
Uçurtma müzesindeki koleksiyona katılmasına rağmen çok büyük olmaları sebebi ile müze ziyaretçileri bu uçurtmaları sadece fotoğraflarından veya müze içinde yapılan video gösterilerinden festivaldeki uçurulma görüntülerini izleme imkânına sahip olabiliyorlar.
2018 Sonuna kalmadan imkân bulabilirsek 150 metrelik dev bir ahtapot uçurtmasını da koleksiyonumuza ekleme çalışmalarımız devam ediyor.
Eğer bu ahtapotu da eklersek yine dünyanın en büyük uçurtmalarından birisini Türkiye’deki uçurtma koleksiyonu envanterine kaydetmiş olacağız. Artık bundan sonra koleksiyonumuza dünyada ses getirecek uçurtmalar eklemek için gayret edeceğiz.
Bu her iki uçurtmayı da 2018 Şubat’ında Tayland, Mart’ında Malezya, Nisan’ında Çin ve Ekim ayında da Fransa uluslar arası uçurtma festivallerinde göklere çıkaracağız. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.
Mehmet Naci Aköz
İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı
Uçurtma Müzesi Kurucusu