MEHMET NACİ AKÖZ, TÜRK UÇURTMA TAKIMI İLE ULUSLARARASI HİNDİSTAN/AHMEDABAD UÇURTMA FESTİVALİNDE

MEHMET NACİ AKÖZ

UÇURTMANIN PEŞİNDE DÜNYAYI GEZİYOR

 

 

MEHMET NACİ AKÖZ, TÜRK UÇURTMA TAKIMI İLE ULUSLARARASI HİNDİSTAN/AHMEDABAD UÇURTMA FESTİVALİNDE

Dünyanın en büyük uluslararası uçurtma festivallerinden birisi olan ve Hindistan’da düzenlenen Uluslararası Ahmedabad Uçurtma Festivali için Türk Uçurtma Takımı Hindistan’daydı. İstanbul Uçurtmacılar Derneği başkanı ve Türk Uçurtma Takımı kaptanı Mehmet Naci Aköz ve ekibi dünyaca ünlü uçurtmacılar ile birlikte Hindistan’da gökyüzünü renklendirdi.

Her yıl 04-14 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen uçurtma festivaline dünyanın farklı kıtalarından katılan onlarca ülkeden birisi de Türkiye’ydi. Dünyanın pek çok ülkesindeki uluslararası uçurtma festivallerinde ülkemizi başarıyla temsil eden Türk Uçurtma Takımı birbirinden farklı gösteri uçurtması ile nefis görüntüler oluşturdu. Ekibimizin koleksiyonu içinde yer alan ve dünyanın en büyük 5. Bayrak uçurtması olan 60 m2 büyüklüğündeki dev Türk Bayrağı uçurtma ve ülkemizdeki en büyük uçurtma olan 100 m2 büyüklüğündeki Vatoz balığı uçurtma da yer aldı. Festival süresince Türk modeli ve Türk Bayrağı tasarımlı uçurtmalarla yapılan uçurtma atölyelerimizde ise Hindistanlı çocuklara Türk Bayraklı uçurtmalar hediye ettik.

 

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Türk Uçurtma Takımı kaptanı Aköz; Sokak oyunları kültürümüzün tek canlı oyuncağı olarak bildiğimiz uçurtma, dünyadaki pek çok ülkede farklı tarihlerde dev uluslararası uçurtma festivalleriyle kutlanıyor. Türkiye’nin tek resmi uçurtma kurumu olarak bizde bu festivallere katılarak ülkemizi uluslararası alanlarda temsil etmeye çalışıyoruz. Gittiğimiz her ülkede uçurduğumuz, dev boyutu ile havalarda süzülen Türk Bayrağı uçurtma herkesin ilgisini çekiyor ve uluslararası TV kanallarında haberlerimiz yapılıyor. Ayrıca, bu festivalde yaptığımız uçurtma atölyelerinde onlarca Hindistan’lı çocuğa Türk Bayraklı uçurtmalar yaptırarak ülkemizin tanıtımını en üst düzeyde gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz.

 

Festivallerdeki performanslarımızın dışında, festivale katılan diğer ülkelerin uçurtma takımları ile ikili görüşmeler yaparak kurumlar arasındaki ilişkilerimizi kuvvetlendirmeye ve uçurtma müzemizin koleksiyonuna ekleyeceğimiz uçurtma ve uçurtma ile ilgili ürünleri toplamaya çalışıyoruz. Ayrıca gittiğimiz ülkelerdeki uçurtma imalat ve satıcılarını gezerek buralardan da koleksiyonumuza çok sayıda yeni parçalar topluyoruz.

 

Son olarak şunu da eklemek isterim, her ne kadar uçurtma etkinliklerinde performans sergilemek için katılıyor olsak da, aynı zamanda ülkemizin kültür elçiliğini yaptığımızı aklımızdan çıkarmayarak ülkemizi tanıtan broşür, bayrak ve muhataplarımıza vermek üzere çam sakızı çoban armağanı diyebileceğimiz minik hediyeler de götürüyoruz.

 

Gittiğimiz ülkelerde imkân buldukça da şehri, ülkeyi gezmeye ve turistik gezi yaparak farklı coğrafyaların, farklı kültürlerini tanımaya çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda Hindistan bizim kültürümüzden çok farklı yapısı ile mutlaka görülmesi gereken bir ülke olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

 

Ahmedabad uçurtma festivalinin bir başka kazanımı ise dünyadaki önemli uçurtma müzelerinden birisi olan Ahmedabad Uçurtma Müzesi ziyaretimizdi. Oldukça eski bir binada hizmet veren müzenin bakımsız ve içler acısı halini gördüğümde gerçekten üzüldüm, oldukça geniş ve müstakil bir binanın sadece giriş katında sergilenen geleneksel Hindistan uçurtmalarının bakımsız, loş bir salonda ve ilgisiz bir ilgilinin denetiminde olması gerçekten büyük bir kayıptı. Israrlı sorularımızın neredeyse hiçbirine cevap alamadık. İstanbul uçurtma müzesinden ziyarete geldiğimizi ve yetkili birisi ile görüşmek istememize rağmen bilmiyorum, yetkili yok, fotoğraf çekemezsiniz, çok kalmayın, kısa gezin türündeki yaklaşımı işin keyifsiz kısmıydı, ancak 100 yıllık, 200 yıllık geleneksel Hindistan uçurtmaları koleksiyonunu görmemiz önemliydi. Oysa biraz daha ilgili bir yönetimle hem müze salonlarını çok daha işlevsel hale getirmek, hem de katlardan birini uçurtma okuluna dönüştürerek müzenin okullarla bağlantısı kurulması pek mümkündü. Tüm bunlara rağmen biraz fotoğraf, biraz da video çekerek müzeden ayrıldık.