Uçurtma Müzesindeki koleksiyonun en özel uçurtmaları arasında yer alan Malezya uçurtmaları nasıl elde edildi;
Gerek uluslar arası uçurtma festivalleri, gerek toplantılarım, gerekse tatil gezilerim sayesinde dünyada pek çok ülkeyi görme fırsatım oldu. Gezmeyi, incelemeyi seven bir yapım var.
2011 Yılında bir organizasyon çerçevesinde Malezya – Kuala Lumpur’a yolum düştü, yine her yurtdışına çıkış öncesinde yaptığım gibi Malezya’daki uçurtma kurumlarını araştırıp (Uçurtma Derneği, uçurtma kulübü, uçurtma müzesi, uçurtma imalatçı ve uçurtma satıcıları)ön yazışma ve telefonlarla bağlantılar kurdum.
MEHMET NACİ AKÖZ
UÇURTMANIN PEŞİNDE DÜNYAYI GEZİYOR
MALEZYA UÇURTMA FESTİVALİ SONRASI
MALEZYA PRENSESİNE TÜRK UÇURTMASI HEDİYE ETTİK
Dünyanın en önemli uluslararası uçurtma festivallerinden birisine ev sahipliği yapan Malezya’nın Pasir Gudang şehri, pek çok profesyonel uçurtmacıyı ve önemli uçurtma kurumlarını ağırladı. Türkiye’yi uluslararası uçurtma festivallerinde başarıyla temsil eden Türk Uçurtma Takımı kaptanı, duayen uçurtmacı Mehmet Naci Aköz, 60 m2’lik devasa Türk Bayrağı uçurtması başta olmak üzere 10 ayrı modelde uçurtmayı Malezya’da gökyüzüne havalandırdı.
Festivali ayrıntılarıyla Aköz’ün kendisinden dinleyelim;
Gezmeyi ve araştırma yapmayı seven bir yapım olması dolayısıyla çok sayıda ülkeye gittim, hala da gezmeye devam ediyorum. Aşağı yukarı her yıl çeşitli ülkelerden uluslararası uçurtma festivalleri için davet alıyorum ve imkân buldukça da ülkem adına katılmaya çalışıyorum. Bu davetlerden bir tanesini Malezya’dan aldım, aslında 3 yıl önce Malezya’daki Pasir Gudang uçurtma müzesini ziyaret etmiş ve ülkeye dönüşte çok sayıda geleneksel Malezya uçurtmasını da koleksiyona eklemiştim. Davet alınca Uluslararası Pasir Gudang Uçurtma Festivali için ikinci kez Malezya’ya doğru yola çıktım.
Festivale 30’a yakın farklı ülkeden 100’e yakın profesyonel uçurtmacı katılmıştı ve ben de Türkiye’yi temsilen aralarındaydım. Her festivale götürdüğüm 60 m2’lik dev Türk Bayrağı uçurtma ile 100 m2’lik dev vatoz balığı da başta olmak üzere tüm uçurtmalarımı gökyüzüne havalandırdım. Oldukça güzel bir festival alanı, güzel bir hava ve güzel bir organizasyon vardı.
Festivalin açılış günü Johor Belediye başkanı stantları ziyaret ederek misafir katılımcılara hoş geldin turu yapıyordu, Türkiye standına geldiklerinde 1.5×2.25 abadındaki Türk Bayrağını kendisine hediye ettim, basının yoğun takibi ile yapılan ziyarette bol miktarda fotoğraflarımız çekildi. Festival alanındaki en büyük 3-4 uçurtma arasında benim uçurtmalarım ilk fark edilenlerdi.
MALEZYA’DA UÇURTMA ATÖLYESİ
Türk Uçurtma Takımı için artık klasik hale gelen, yurtdışı organizasyonlarda Türk Bayrağı tasarımlı uçurtma atölyesi kurmak ve farklı ülkelerin çocuklarına Türk modeli uçurtma hediye etmek alışkanlığı burada da kendisini gösterdi. Uluslararası Pasir Gudang Uçurtma Festivalinin atölyeler bölümünde sadece 6 ülke atölye standı açtı, bunlardan birisi de Türkiye standıydı.
3 gün boyunca uçurtma atölyemiz önündeki kuyruk hiç azalmadan devam etti ve toplamda 100 tane Türk Bayrağı tasarımlı armut model uçurtma ile yine 100 adet şeytan uçurtma benim de yönlendirmemle katılımcılar tarafından yapıldı. Uçurtma Atölyesine katılan tüm katılımcılara birer tane sertifika ve Türk Bayrakları hediye ettim.
MALEZYA PRENSESİNE TÜRK BAYRAKLI UÇURTMA HEDİYE ETTİK
Uluslararası Pasir Gudang Uçurtma Festivalinde ödülümü Malezya Sultanı, Sultan İbrahim’in kızı prenses Aminah hanımın (Tun Tunku Puah Aminah İbni Sultan İbrahim) elinden aldım.
Plaketimi aldığım esnada ise prensese birisi Türk Bayrağı tasarımlı, bir diğeri güzel bir hat yazısı tasarımından özel olarak hazırladığım iki adet uçurtma hediye ettim.
Kendisine hediye edilen uçurtmaları çok beğendiğini ifade eden prenses Aminah, teşekkür ederek hediyelerimi kabul etti, birlikte uçurtma ile fotoğraf çektirdik.
Uluslararası uçurtma festivallerinde en çok önemsediğim çalışma ülkemin orada olduğunu hissettirmek oluyor. Bu nedenle, her festivale yanımda hediye edilmek üzere Türk Bayrakları ve Türkiye’yi simgeleyen hediyelerle gitmeye özen gösteriyorum.
Malezya’daki uçurtma festivali benim adıma oldukça güzel ve başarılı geçti, tabii ki Türkiye’ye dönüşte yine onlarca uçurtmayı İstanbul Uçurtma Müzesine kazandırmak da ayrı bir mutluluk oldu