Uçurtma koleksiyonundaki ilk ürünler nasıl toplandı?
Mehmet Naci Aköz’ün anılarından;
1980 yılında başlayan uçurtma yapıp oyuncakçı ve kırtasiyecilere satma kararımın ardından bu işten para kazanabileceğimi fark etmek beni çok mutlu etmişti.
İlerleyen yıllarda tanıştığım uçurtma bayramları, yarışmaları, şenliklerinde çok sayıda uçurtma kupası ve çeşitli ödüller kazandım.
Ve akabinde bu işin geliştirilmesi için dünyanın diğer ülkelerindeki uçurtmacılara ulaşmamın yararlı olacağını düşündüm ve çeşitli yollarla elde ettiğim 26 ayrı uçurtma kurumuna 1986 yılında mektuplar yazdım (İnternetin olmadığı dönemde) ve hem kendimi, hem de Türkiye’deki uçurtma kültürünü anlatmaya çalıştım.
Mektuplarıma ilk cevap Japonya Uçurtma Federasyonu Başkanı Masaaki Modegi’den geldi, yanındaki Japon uçurtma katalogu ile birlikte.
Daha sonra pek çok ülkeden çok sayıda ürünler gelmeye başladı. Bu ürünler ileride kurulacak Türkiye’nin ilk uçurtma müzesinin ilk ürünleriydi.
Japonya Uçurtma Federasyonu başkanı Masaaki Modegi ve eşi, Japonya Uçurtma Müzesi müdürü Sachiko Modegi’yi tam 20 yıl sonra uçurtma festivali için Türkiye’ye getirdim.
Uçurtma Müzesinin kurulmasına sebep olan çeşitli ürünleri Türkiye’ye gönderen çok sayıdaki uçurtmacıyı farklı yıllarda projelendirdiğim uluslar arası uçurtma festivalleri çerçevesinde Türkiye’ye getirme imkânım oldu.
2015 yılında ise Tokyo Uçurtma Müzesi, Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesine 27 uçurtma, çok sayıda festival afişi ve farklı uçurtma materyallerinden oluşan bir set armağan etmiştir, tüm bu ürünler uçurtma müzesinin sergi salonlarında ziyaretçilerini beklemektedir.