MEHMET NACİ AKÖZ
UÇURTMANIN PEŞİNDE DÜNYAYI GEZİYOR
UÇURTMANIN PEŞİNDE BU SEFERKİ DURAK UKRAYNA – TRYHUTTY KÖYÜ
Türk Uçurtma Takımı kaptanı ülkemizi uluslararası uçurtma festivallerinde temsil etmek için köşe bucak dünyayı dolaşıyor. 3. Uluslararası Tryhutty Uçurtma Festivali için Türkiye adına Ukrayna’daki festivale katılarak uçurtma gösterileri ve uçurtma atölyeleri gerçekleştirdi. İstanbul Uçurtma Müzesi koleksiyonunda bulunan 12 uçurtma ile festivale katılan ekibimizin uçurduğu birbirinden ilginç uçurtmalarla ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik.
Türk Uçurtma Takımı kaptanı Mehmet Naci Aköz ve takım üyelerinden Yunus Aracı’nın katıldığı festivalde gerçekleştirilen uçurtma atölyelerinde ise Ukraynalı çocuklara Türk uçurtma kültürünün uçurtma modellerinden birisi olan armut model uçurtma ile sivri burun (şeytan) uçurtmalardan bolca yaptırıldı.
Takım kaptanı Aköz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada özetle;
Ülkemizde oldukça sevilen ve sokak oyunları kültürümüzün tek canlı oyuncağı olarak bildiğimiz uçurtma, dünyadaki pek çok ülkede farklı tarihlerde uluslararası uçurtma festivalleriyle kutlanıyor. Biz de Türkiye’nin tek resmi uçurtma kurumu olarak bu festivallere katılarak ülkemizi temsil etmeye çalışıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde bugüne kadar çok sayıdaki uçurtma festivaline katıldık, ilk kez ülkemize bu kadar yakın mesafedeki ülke olan Ukrayna’da bir festivale katılıyoruz.
Uluslararası Tryhutty Uçurtma Festivaline katılarak ülkemizi gururla temsil ettik. Şehir merkezinden oldukça uzakta olan Tryhutty köyünde gerçekleştirilen festivalde uçurtmalarımızı Ukrayna semalarına yükseltmek oldukça zevkliydi. Türk Uçurtma Takımı olarak Ukrayna’ya güzel bir koleksiyonla geldik ve nefis gösteriler gerçekleştirdik.
Diğer ülkelerden farklı olarak, festivalin şehirden kilometrelerce uzaktaki bir köyde yapılıyor olması ve Tryhutty köyünün göl kenarında, şehirlerarası tren hattının hemen yanında olması da ayrı bir güzellikti. Şehirden yaklaşık iki saatlik mesafede olmasına rağmen insanlar festivali izlemek için yüzlerce sayıdaki özel araçlarıyla etkinlik alanına gelmişlerdi.
Köyün hemen yanına kurulmuş, satış stantlarında ise ağırlıklı olarak el işi pek çok hediyelik eşya olması ve geleneksel kıyafetli insanların ev yiyecekleri satmaları görülmeye değerdi.
Ukrayna’daki misafirperverlikten oldukça memnun kaldık, Ukrayna seyahatimizin üçüncü gününü gezilere ayırmışlar, epey yer gezdirdiler, Ancak Odesa şehri gerçekten gezilmeye görülmeye değer tarihi bir şehirdi. Odesa’da pek çok tarihi binayı, turistik çarşılarını gördük, ayrıca Odesa limanına bakan çok güzel düzenlenmiş yemyeşil bir parka gittiğimizde, parktaki dev tabelada ODESA – İSTANBUL yazısını gördük, hikayesini dinlediğimizde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Odesa Belediyesinin “Kardeş şehir” olduğunu öğrendik, parkın düzenlemesini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmış, bu da bizi ayrıca mutlu etti
Ülkemize döndüğümüzde uçurtma müzemize yine yeni uçurtmalar getirmeyi ihmal etmedik