İSTANBUL UÇURTMACILAR DERNEĞİ BAŞKANI MEHMET NACİ AKÖZ NİJERYA’DA

Müze ne zaman kuruldu? Koleksiyondaki ürünler nasıl toplandı?

1986 yılında başlayan uçurtma koleksiyonu toplama merakım ve çabam her geçen gün artarak devam ediyor.

Uçurtma Müzesindeki koleksiyonu çoğaltmak, farklı ülkelerden ürünler getirebilmek adına çeşitli vesilelerle gittiğim ülkelerde önceliğim uçurtma ile ilgili kurumları ziyaret etmek, bu vesile ile yeni uçurtma ve/veya uçurtma ile ilgili farklı ürünlere ulaşmak en çok arzuladığım işlerin başında geliyor.

MEHMET NACİ AKÖZ

UÇURTMANIN PEŞİNDE DÜNYAYI GEZİYOR

 

 

 

İSTANBUL UÇURTMACILAR DERNEĞİ BAŞKANI MEHMET NACİ AKÖZ NİJERYA’DA

Formun Üstü

 

1986 yılında başlayan uçurtma, uçurtma ile ilgili ürünlerini toplama merakım ve çabam her geçen gün artarak devam ediyor. Bu ürünlerin toplanması ile birkaç yıl sonra aslında elimde önemli bir koleksiyon olduğunu ve bu çalışmalarımı genişletmem gerektiğini düşünmeye başlamıştım.

Koleksiyonumu çoğaltmak, farklı ülkelerden ürünler getirebilmek adına çeşitli vesilelerle gittiğim ülkelerde önceliğim uçurtma ile ilgili kurumları ziyaret etmek, bu vesile ile yeni uçurtma ve/veya uçurtma ile ilgili farklı ürünlere ulaşmak en çok arzuladığım işlerin başında geliyordu. Her gittiğim ülkeden ürünler toplarken aslında zihnimdeki uçurtma ve uçurtma kültürü de hızla genişlemeye ve konuya çok daha farklı çerçevelerden bakmaya başladığımı görüyordum.

Kimi zaman uçurtma festivallerine katılmak, kimi zaman da şahsi işlerim için gittiğim ülkeler oluyor. İşte bunlardan bir tanesi de Nijerya gezimdi. Bir tekstil fuarına katılmak için bu kez yolum Nijerya’ya düştü. Tabi geziye çıkarken gittiğim yerdeki çocukları da düşünerek bir miktar uçurtma malzemesini yanıma almayı ihmal etmedim.

2012 Haziran ayında Nijerya’nın başkenti Lagos’taydım. Programımdan arttırdığım zaman içinde görüştüğüm ilgililerden, Nijerya’da geleneksel uçurtma kültürü olmadığını, nadiren Çin’den gelen uçurtmaların uçurulduğunu öğrendim.

Nijerya’ya giderken yanımda götürdüğüm 50 adetlik uçurtma malzemesi ile bir ilköğretim okulu öğrenci gurubuyla küçük bir çalışma yapma imkânını buldum, uçurtma müzesinden hediye olarak götürdüğüm Türk uçurtma kültürü örneklerinden Türk Bayraklı tasarımlı uçurtma malzemelerinden yaptığımız uçurtmaları gören çocuklar yerlerinde duramayıp hoplayıp zıplayarak sevinçlerini gösterdiler.

 

Tüm malzemeleri kullanarak 50’ye yakın uçurtmayı Nijerya’lı çocuklarla birlikte yaparak onlara hediye ettim. Yoğun araştırma ve koşuşturmama rağmen Nijerya’dan uçurtma müzesine getirecek bir ürün bulamadım ve elim boş döndüm, ancak çocukların uçurtmalarımızı gördüklerindeki sevinçleri bile bizim için güzel bir anı olarak kaldı.

Bu etkinlikte karşılaştığımız ilkokulun müdürü ile yaptığımız görüşme sonrasında, kendilerini uçurtma kültürü konusunda diledikleri kadar destek olabileceğimizi, hatta talep etmeleri halinde Nijerya resmi makamları nezdinde girişimlerde bulunmaktan kaçınmayacağımızı da belirttik. Anaokulunun öğretmeni ise konuyla ilgilenmemizden çok mutlu olduklarını ifade etti.

 

Bu örnekte de anlatmaya çalıştığım gibi uçurtma müzesindeki koleksiyonun toplanması o kadar da kolay olmadı, ancak yılmak yok, daha çok ülke gezeceğim, daha çok ürün toplayacağım, hedefim tüm dünyanın uçurtmalarını kendi insanımıza göstermek, kendi uçurtmalarımızı dünyaya tanıtmak, İstanbul uçurtma müzesini dünyanın sayılı uçurtma müzeleri arasında daha da yukarılara taşımak.